torsdag 11 mars 2010

Polska journalister får problem


Flera av det polska parlamentets ledamöter vill starkt begränsa mediernas granskning av Polens politiker. På sista tiden har flera av Sejemens ledamöter samt flera av statsråd hamnat under luppen på flera stora tidningar i landet. Det kan handla om allt från korruptionshärvor till tvivelaktiga privata relationer.

Som svar på anklagelserna har flera politiker hotat med att ändra lagen som reglerar mediernas arbete. Bland annat vill man införa en tidsbegränsning på hur länge varje "avslöjande" ska synas i tidningarna och tv. En ledamot har sagt att han är trött på att flera av skandaler syns i medier i flera år. Han anser att inget avslöjande ska få "leva sitt liv" i pressen i mer än två veckor.

Den polska yttrandefriheten är en av de hårdaste i Europa. Trots att censuren är sedan länge avskaffad är det bland annat olagligt för medier och även vanligt folk att prata och skriva negativt om makthavarna. Förolämpning av politiker kan i värsta fall ge flera år i fängelse.
Trots det har de polska medierna stor frihet att rapportera om det politiska livet i landet. Offentlighetsprincipen har införts snabbt efter murens fall.


Polska parlamentet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar