måndag 18 januari 2010

Lite reflektioner över Golden Globes 2010


Nattens Golden Globe är bara början. Vårens filmgalor har startat.
Golden Globe har oftast varit en föraning till hur det ska gå under Oscarsgalan. Det finns dock tre viktiga och stora skillnader till de båda prisutdelningarna.

1. Golden Globe delas ut av utländska journalister ackrediterade av Hollywood Foreign Press Association. Dvs journalister ackrediterade i Hollywood, alltså i praktiken vem som helst. Lämnar man HFPA förlorar man rösträtten. Oscars delas ut av Academy of Motion Picture Arts and Sciences. En samling av alla som någonsin vunnit eller varit nominerade till Oscars. Just nu är det ca 7000 personer och "gänget" växer med ca 50-60 personer varje år.Man kan också bli invald in in Akademin om man föreslås av två nuvarande medlemmar. Oscars delas alltså ut av filmfolket och andra som redan är med i branschen och Golden Globde delas ut av journalister.

2. Mer än hälften av Oscarsstatyetter delas ut för tekniska framgångar: bästa ljud, bild, scenografi, kostym mm. Faktum är själva Oscarsgalan pågår under två dagar varav under den ena dagen delas endast priser ut för teknik i filmer. Golden Globe har priser endast för det vi faktiskt ser som tittare. Det finns bara tre Golden Globe-priser som fås av personer bakom kameran (bästa musik, regi och manus). Golden Globe ses därför som mer "folklig".

3. Golden Globe delas ut inte bara för bästa bio-film, men även för bästa tv-produktioner. Å andra sidan så delas Oscars även för bästa kortfilm och dokumentär, till skillnad från Golden Globe. Bio och tv är inte bara den enda indelningen av Golden Globe. HFPA delar alla priser i två separata delar: drama och komedi/musikal. Eftersom komedier har alltid haft svårt för Oscarsnomineringar är det lättare att få en Golden Globe för de komiska insatserna. Tänk bara på att Jim Carrey har nominerats sex gånger till Golden Globe och vunnit tre gånger, men aldrig fått ens en enda nominering till en Oscar. Själva galan var också lite mer personlig. Folk satt kring bord med drinkar till skillnad från Oscarsgalans bänkrader. Golden Globe är som en trevlig söndagsmiddag med familjen och Oscarsgalan som en stor släktträff.

Nu till själva galan och priserna


Glee och andra tv-priser


Att Glee skulle få ett pris för bästa tv komedi/musikal var nästan självklart. Serien har dock endast kammat hem ett enda pris trots fyra nomineringar. Det är inte så konstigt. De andra priserna gick till serier som redan har funnits ett tag: 30 Rock, Big Love.

Årets två överraskningar i tv-priserna är att Dexter har fått två viktiga priser och att Julianna Margulies fått priset för sin roll i The Good wife; en serie som endast har sänts i USA i bara 12 avsnitt hittills (serien ska sändas i TV4 under våren).


Sandra Bullock

Årets självklarhet var att Sandra Bullock skulle få priset för bästa skådespelerska i film-drama. Trots konkurrens från Meryl Streep och Helen Mirren.
Sandra är ovanligt bra i The Blind Side. Jag har alltid gillat henne. Hennes talang har synts redan i Demolition Men. Hon blir bara bättre och bättre för varje roll hon gör. Jag ville starkt att hon skulle få Oscarsnominering för sin roll i Crash sex år sedan. Jag skulle därför bli förvånad om hon inte får sin första Oscar i år.
The Blind Side har också blivit den första filmen med kvinna i huvudrollen som har spelat in mer än 200 miljoner dollar i USA.


Jeff Bridges


Hollywood älskar filmer där stora skådespelar sjunger. Minns ni Joaquin Phoenix som Johnny Cash, Jamie Foxx som Ray Charles eller Richard Gere i Chicago? Alla har fått sina Golden Globes. Nu har turen kommit till Jeff Bridges. Han sjunger själv och är allmänt underbar som alkoholiserad conytrysångare i Crazy Heart.
Hollywood har också svårt för stora skådisar som ännu inte fått de stora priserna. Jeff Bridges största konkurrenter var George Clooney och Morgan Freeman. Eftersom de båda har redan fått både Golden Globe och Oscars var det redan uträknat att Jeff skulle få sin Golden Globe.


Avatar


James Cameron är redan "king of the world" sedan Titanic och nu är han king of Hollywood. Avatar har redan spelat in mer 500 miljoner dollar i USA och det är endast Titanic som är större. Avatar är inte bara stor på biodukarna utan kammade hem priset för bästa drama. Jag tycker synd om hur det ska gå för konkurrenterna under Oscarsgalan.


The Hangover


Filmer är inte bara en av de sista årens bästa komedier utan en riktig bra film. Det såg kul ut att Mike Tyson gick upp på scenen tillsammans med andra skådisar. Jag ser fram emot uppföljaren som lär komma nästa sommar.


Arnie


Jag vet inte vad Arnold Schwarzenegger egentligen gjorde på galan. Visst är han kompis med James Cameron, men... hm jag vet inte.
Han har, för övrigt, synts mer och mer bland Hollywoodfolket på sista tiden. Det går rykten om att vill gå tillbaka till filmbranschen igen nu när hans tid son guvernör närmar sig slutet.


Halle BerryDet är snart tio år sedan Halle Berry var med i James Bond-film. Där hade hon kort och snyggt hår. I natt hadde hon exakt samma frisör som då.
Jag undrar om hon i huvud taget tänkt på att skaffa en annan håruppsättning.


The Ribbon


Slutligen kan jag bara igen beundra hur Hollywood snabbt organiserar sig kring välgörenhet. Alla, under kvällens gala, hade röd-gula band på sig för att visa sitt stöd till offer i Haiti.
En och annan presentatör skojade friskt med George Clooney och hans samlingsgala nästa vecka.

Årets Golden Globe går till historien som ovanligt trevlig och jämn. Visst kunde man ana att Avatar och Hangover skulle vinna men övriga priser var det svårare med att tippa rätt.
 
Här är listan på alla vinnare

2 kommentarer:

  1. Gleeee!!!! Wohooo som fan, la till det på mig YEEEEJ-lista idag, känns underbart! Tack for the update :)

    SvaraRadera
  2. Om jag inte har fel för mig så har Arnold precis spelat in filmen "The Expendables".

    SvaraRadera