måndag 21 december 2009

Årtiondets viktigaste tv-serier Top-125

Det är inte lätt att summera ett helt decennium. Speciellt när man pratar om tv-serier. Serierna har fått en välförtjänt renässans värt namnet.

Serierna har blivit bättre, dyrare, snyggare och fler än under 80- och 90-talen.

När jag satt hemma i oktober och tänkte på vilka serier var det viktigaste kom jag på över 200 st!

Nu har jag dragit ner listan till 125.
Placeringen beror inte på hur många tittare serien haft eller hur bra kvalité det har varit på de enskilda avsnitten.

Allt beror på hur viktig serien har varit för människor rent generellt. Har serien berört, skapat debatt eller förändrat vår syn på saker och ting. Det är inte de bästa utan de viktigaste serier som har placerats på listan.

Till skillnad från liknande listor så har jag tänkt på många svenska serier och flertalet av de finns med.

Listan innehåller inte bara drama- eller komediserier utan även dokumentärserier och rena dokusåpor.

Hoppas ni får en nostalgitripp 10 år bakåt i tiden.

/Robert125. Newlyweds

Även om Jessica Simpson står för årtiondets blondincitat så har ändå serien lett till att fler och fler kändisar öppnat sina Cribs för tv-team. Som följer de 24 timmar om dygnet.
Tänk bara på Anna Anka, Kardashians, Lohans, Paris Hilton....

124. The Wire
 
En serie där poliser inte alltid är de tittarna älskar. Efter många misslyckande knarkserier kom The Wire och förändrade allt.

123. Jackass

Alla har väl undrat hur "kast med liten dvärg" ser ut. På ett tydligt och pedagogiskt sätt har Johnny Knoxville visat oss hur det ska se ut.

122. Joey

Phoebe i Vänner fick ingen egen serie så vi fick nöja oss med "next best thing". Det blev i alla fall roligare än väntat, men inte tillräckligt. Serien lades ner redan efter två säsonger.

121. Fåret Shaun

Vem annan än ett får ska lära barnen att man ska var snäll?
Shaun är årtiondets mest underskattade djur.

120. Men in trees

Först trodde folk att detta var en simpel Sex & The City-kopia, men blev positivt överraskade. Kanske för att se hur Martin klarar sig utan Prada-butik bakom varenda hörn. Årtiondets nordligaste komedi.

119. The District

Kanske inte den mest verklighetstrogna serien, men underhållande var den.
Bidrog faktiskt att den amerikanska senaten gav mer pengar till Washingtons polis.

118. Navy CIS

CSI-nörden goes navy. Rolig serie, men efter att ha sett de första två säsongerna har den tappat sin glans.

117. Medmium

Patricia Arquette är briljant i serien. Hon förtjänar sina tre Emmy-nomineringar.

116. Klass 9a

Serien har på egen hand förändrat politikernas syn på skolan. Synd att eleverna i serien glömdes snabbt bort.

115. Mordkommissionen

Danmarks enda Emmy-vinnare. Välförtjänt. Och så har de Mads Mikkelsen. Utan serien skulle han fortfarande drömma om att spela Bond-skurk.

114. Lyxfällan

Privatekonomi som underhållning på bästa sändningstid. Trots att serien inte är svensk från början så fungerar det bäst här.

113. Kvarteret Skatan

Vad händer om man tar flera av de bästa komikerna i Sverige och ber de göra en tv-serie?
Resultatet blir en grädde av de roligaste sketcherna på 00-talet.
Kvarteret Skatan har det som Lorry inte hade.

112. Rome

Visst har vi sett romarna, blod och storscener förut, men aldrig i en så stor serie. Förtjänar en placering tack vare den historiska korrektheten.

111. Without a trace

Anthony LaPaglia bär själv serien på sina axlar utan att se trött ut.

110. Big Bang Theory

Smart is the new sexy säger allt. Vad kan bli bättre under nördarnas årtionde än en serie om nördarnas nördar?

109. Numb3rs

Åter igen: nördarnas revansch. Denna gång hos FBI. Snyggt och smart så även de som inte läst natur på gymnasiet kan gilla serien.

108. Simple life

Är med på listan knappast för sin höga kvalité utan för att ännu en gång visar hur genialisk Paris Hilton är på personlig PR. Innan serien visste vi knappast vem Tinkerbell var.

107. Angel

En spin-off från Buffy. Tog sin tid och den första säsongen var en besvikelse, men trogna fans såg till att serien blev bättre och bättre med varje avsnitt.

106. Sjukhuset

Efter 90-talet fullt av sjukhusserier tyckte TV3 att det är roligare med riktiga doktorer och riktigt blod. Resultatet: rekordpublik, rikskända läkare och en serie med hjärta och allvar.

105. Nakna kocken

Jamie Oliver har gjort mer för skolmaten i Storbritannien än någon annan. Öppnade kokskolor och reste runt om i världen för att se till att folk ska äta nyttigt. Har imponerad på Bert Karlsson och det är inte många som har gjort förut.

104. The Girls of the Playboy Mansion

Vi har alla undrat vad som pågår bakom muren till Playboy Mansion. Det springer en massa halvklädda blondiner och Hugh Hefner ligger med de alla. Och det blev... precis som vi trodde från början.

103. The Mentalist

Visst har vi sett kriminalserier med psykologer, terapeuter eller liknande som försöker lösa mordgåtor, men The Mentalist är lite snyggare och mer bling.

102. United States of Tara

Storyn är såååå annorlunda att redan från första avsnittet blir man förälskad i alla Taras personligheter. Blev den succén som Kanal 9 länge efterfrågat.

101. Star Wars: Clone Wars

Årtiondet började med den efterlängtade "The Phantom Menace" på bio och slutade med en hel serie med Star Wars på tv. Serien förändrade dataanimerade filmer genom att se mer tecknad ut och vi glömmer snabbt bort att i filmerna så fanns det faktiskt människor.

100. Fame Factory

Kom aldrig fram till samma framgångar som Idol, men dominerade skivförsäljningen och Melodifestivalen under nästan halva 00-talet.

99. Supernanny

Blev räddningen för miljontals familjer runt om i världen. Svenska politiker föreslog, till och med, att barnvakter ska vara avdragsgilla. Jo Frost är 00-talets Mary Poppins.

98. Dirt

Som Uggly Betty fast mörkare och mer dirty.

97. Hannah Montana

Kan miljontals barn ha fel? Det tror jag inte. Slutsålda konserter, miljarder kampanjprodukter och tusentals bloggar. Hannah Montana har förändrat hur vi ser på barn-serier. Baby-tv är BIG cash.

96. Nip/Tuck

TV:ns coolaste plastikkirurger. Fantasin sätter gränser, men i fallet med Nip/Tuck så finns inga gränser.

95. Roomservice

90-talet gav oss Martin Timell, men 00-talet gav oss Jonnie och Mathias. Resultatet: tusentals svenskar hamnar på akuten för att de tror att de kan bättre, men vi vet vilka som rockar fett med hammaren.

94. Burn Notice

Alla har vi undrat vad händer med spionen efter att filmen är slut. Här är svaret. TV:n bästa James Bond.

93. HippHipp!

Kajan, Tiffany, Morgan Pålsson, Jolanta, Ithzak Skenström... ska jag fortsätta? Årtiondets bästa svenska sketcher.

92. Monk

Hur skulle tv-världen se ut utan en egocentrisk detektiv med fobier? Monk är bättre än Columbo och Sherlock Holmes tillsammans.

91. Tru Calling

Visst var serien kortlivat men gav oss försmak för det övernaturliga som vi länge saknat sedan Arkiv-X lades ner.

90. Chuck

De sanna hjältarna klär sig inte i trikåer och hoppar från tak till tak. De spelar WoW och ser till att din dator är tipptopp. Tacka dem nästa gång du ringer helpdesken.

89. The Amazing Race

Tack vare serien som amerikanerna numera vet skillnaden mellan Sverige och Schweiz och att Thailand inte ligger i Kina. Om man bortser från de korkade kommentarerna kan även vi i Sverige njuta av serien.

88. Paradise Hotel

Avgörande bidrag till att folk började hata dokusåpor. Skit-tv i ett nötskal.

87.Hjälp!

Sveriges bästa komiker flippar ut hos psykologen. Även Chevy Chase tyckte att det verkade kul.

86. Svampbob Fyrkant

90-talet gav oss Pingu och vi trodde att vi sett allt, men få trodde att en svamp boende i en ananas mitt i havet kan förändra våra liv. Årtiondets allra bästa tecknade barn-serie!

85. The Sarah Silverman program

Världen ur ett helt annat perspektiv. Årtiondets Seinfeld med feel-good känsla.

84. Californication

Medellivskris har aldrig varit mer intelligent än så här. David Duchovny har gåt långt från agent Mulder.

83. So you think you can dance

Ett av årtiondets fenomen var att alla började dansa. Kändisar, vanligt folk och ... wannabes. De sistnämnda hamnade i "So yo think you can dance". Brutna ben och blåmärken har aldrig varit roligare än så här.

82. Boston Public

Äntligen en high-school-serie där lärarna är i fokus. Jan Björklund säger: "Me like it".

81. Airline

Numera vet varenda unge hur det är att flyga med lågprisbolag utan att ens göra det i verkligheten.
Serien var faktiskt den första i världen där man följde anställda på en flygplats.

80. The 4400

Kombination: UFO, FBI och mysterier har vi sett förut. Denna gång fanns det lite mer hjärta än bara pang-pang. Synd att serien inte längre finns.

79. Mitt liv som död

Bar själva tanken på att göra en serie om liemän än i sig intressant. Tack vare smart dialog och intelligenta intriger kommer serien att kunna ses även om 20 år. Att dö har aldrig varit roligare.

78. Arrested Development

Jag undrar om det finns en så galen familj i verkligheten? I så fall skulle jag vilja ge bort min högra arm för att träffa den. Serien har vunnit 22 priser och de är värda varenda en.

77. Angels in America

Al Pacino, Meryl Streep i en och samma serie kan inte misslyckas och den gör det inte heller. Emma Thomposn spelar årtiondets ängel.

76. My name is Earl

Trailer-trash har fått en ny mening. Tänk om TV4 skulle göra en serie om halländska bönder. Skulle det vara lika roligt som Earl? Nja, knappast. Det funkar bara på riktiga rednecks. Bönder i Halland tror ju inte på karma.

75. Weeds

Att sälja knark tyck vara roligare än jag trodde. Ett av 2005:s mest diskuterade tv-serie i USA. Men efter drös av priser tystnade kritiken. 00-talets snyggaste langare.

74. 2 ½ män

Serien blev Charlie Sheens revansch. Serien ska inte ses i undervisningssyfte för föräldrar med tonårsbarn. Karaktärernas mentala förmåga ligger ju knappt över en tonårings. Det är just därför det blir så kul.

73. Entourage

Det är så alla dokusåpor borde se ut. Istället gjordes då en serie med 00-talets coolaste wannabes.

72. Ugly Betty

Serien som slår "Djävulen bär Prada" med Gucci-bältets längder. Den blir bara bättre och bättre med varje avsnitt.

71. Vita huset

9 Emmys redan efter första säsongen säger allt. Serien var så realistiskt att Tony Blair kunde hitta i korridorerna i det riktiga Vita huset tack vare att han sett serien hemma i England.
Borde visas på skolorna.

70. Mäklarna

Kjell Bergqvist RULES! Neurotiska mäklare tål att ses om och om och om igen. Plötsligt kunde SVT göra bra komediserier.

69. Torchwwod

Innan Torchwwod har BBC gjort en enda si-fi-serie värt namnet: Dr Who. Men nu har vi även denna fantastiska serie att titta på. Vem kunde ana att Englands Men in black gömmer sig i kloakerna?

68. Big Love

Polygami som affärsidé? Tja, why not. Katolikerna har ändrats sig och skickar inga protestbrev till tv-studion längre.

67. Glee

Definitivt årets tv-serie alla kategorier. Tusen gången bättre än Fame. Sedan starten har mer än 10 tusen Glee-klubbar startats på high schools i USA.

66. Damages

Glenn Close är som alltid suverän. Lika spännande som "Åtalad för mord" men bättre intriger. Årtiondets avslutning i sista avsnittet.

65. Top Model

Kul i början men till slut blev den en evig repetition av samma avsnitt. Är med på listan tack vare att serien var genombrott för talang-programmen. Bidrog till att modebloggar styr internet.

64. Smallville

Trots stora skillnader från orginalstoryn om Superman så har serien gett oss ändå några spännande återblick i hans liv. Vem kunde ana att Clark Kents stora kärlek inte heter Lois Lane?

63. Fab 5

Ingen trodde att det endast krävdes fem bögar för att den manliga delen av civilisationen skulle börja sminka sig, klä sig bättre och laga sin egen mat. Tyvärr blev den svenska versionen ett fiasko.

62. The Hills

MTV:s enda lyckade dokusåpa sedan "The Real World". Som "Paradise Hotel" fast utan sex.

61. The Tudors

Henrik VIII:s liv har visats många gånger. Både på film och i serier, men 00-talets egen version är både snyggare och blodigare än alla tidigare. Årtiondets kostym-serie.

60. Futurama

Simpson are going to space. Trode vi ja! Istället fick vi en kavalkad av figurer som tydligen visar att Matt Groening är vår tids största tecknare.

59. Ghost Whisperer

Den snyggaste tjejen från "Ensamma hemma". Mysko och med hjärta på rätt ställe. Jag säger bara en sak: "I see dead people"

58. Criminal minds

CSI utan mikroskop. Ett gäng psykologer jagar bovar. Bättre än det låter. Årtiondets psyk.

57. Hej Baberiba

Fredagarnas succé på TV4. Årtiondets snackis om hur mycket man kan skoja om kungen. Till slut så blev även han en hängiven fan av Hej Baberiba.

56. The Unit

Det dröjde inte länge innan Hollywood gjorde serier om Irakkriget. Det som skiljer The Unit från alla andra är att de även tar upp familjer till soldater i specialstyrkan. Mycket pang-pang, men även puss-puss.

55. Gimore Girls

Bokstavligen årtiondets snackis. Endast antal ord i manuset i ett avsnitt skulle räcka till fem säsonger. Ally McBeal-fans gillade Gilmore Girls så mycket att de märkte inte ens att Ally lades ner 2002.

54. Life on Mars

Titeln låter som en si-fi-serie, men till allas förvåning blev den en kriminal-serie. Överraskande välgjord. Årtiondets brittiska serie i USA. 00-talets bästa 70-tals-serie.

53. Dr. Who

Serien har sänds sedan 60-talet, men 00-talets version är den mest skruvade, roligaste och mest annorlunda av de alla. Fick nya fans tack vare Billie Piper. Och hon blev megakändis i USA.

52. The O.C.

I serien: knark, våld och sex. Skådespelarnas verklighet: knark, våld och sex. Orange County är numera känd för sina vackra invånare som bor i vackra reheb-kliniker.

51. Supernatural

Det är nåt övernaturligt över serien. Tonåringar som slås mot övernaturliga väsen har vi sett förut, men ändå så kan miljontals tittare inte sluta titta. Creeepy.

50. True Blood

Ett av de bästa vampyr-serier någonsin. Alexander Skarsgård är till och med bättre än Tom Cruise i "En vampyrs bekännelse".

49. Band of Brothers

Vill man se hur krig verkligen ser ut ska man se detta. Kombinationen Steven Spielberg - Tom Hanks hart inte svikit någon. En uppföljare sänds 2010.

48. Du är vad du äter

Trots kritik för ovetenskapliga metoder och fördomar blev serien en sådan succé att även Bert Karlsson var rädd för Anna Skipper.

47. Bones

CSI into the bone. Kemin mellan Bones och Booth är lika vass som Mulder och Scully. Tänk vad kastade ben kan säga om oss.

46. One tree hill

Först såg folk serien för att den var ny, men nu tittar alla bara på de kändisar som syns i serien.

45. Cold Case

En serie som bygger på endast gamla olösta fall har vi inte sett förut. Därför blev den en succé. Ledmotivet blev megasuccé som ringsignal. Lilly Rush är årtiondets snyggaste polis.

44. The L Word

Serien var otänkbar så sent som på 90-talet, men trots hot och protester från konservativa katoliker sändes den 18 januari 2004 och resten är historia.

43. The Osbournes

Prince of Darkness plockar upp efter hunden? Tja, Vi älskar resten av familjen också. MTV:s största succe någonsin. Nästan en miljard tittare.

42. Parlamentet

Lika många tittare som Kalle Anka varje söndag. TV4 fick idéen från England men gjorde den till sådan framgång att folkhemmet är förändrat för alltid. Sverige stannar på söndagskvällar.

41. The Apprentice

Genialisk idé från Donald Trump. Varför ska folk slås om fru, bonde eller pengar i tv? Låt de slås om ett jobb istället. Underskattad serie i Sverige. "You are fired" var årets uttryck 2004.

40. Eureka

Vad händer om man tar alla de kostigaste idéerna från Arkiv X och slänger i en ny serie? Man från Eureka. Om vi trodde att vi sett allt. Vänta till nästa säsong.

39. Mythbusters

Nördarnas årtionde har fått egna Oppfinnar-Jocke. Serien har faktiskt minskat YouTube-relaterade olyckor i USA.

38. How I met your mother

Årtiondets Vänner och Seinfeld i ett. Feel-Good känsla till max.

37. 100 Höjdare

Fredrik och Filips bästa. Men även efter ett tag så upptäckte de att Sverige var för litet så de åkte till USA och spelade in den 6:e säsongen.

36. FCZ och HCZ

Ännu en nördarnas revansch. Att se de sämsta i fotboll och hockey spela skiten ur de bästa är sååååå skönt. Visste ni att det finns samlarkort med både FCZ och HCZ?

35. Grey's Anatomy

Sjukhusserie där även döden skrattar. Serien bidrog till att Obamas sjukvårdsreform kunde röstas igenom.

34. Las Vegas

Sägs vara den mest realistiska Las Vegas-serien. What happens in Vegas, stays on TV. James Caan har inte varit så bra sedan Godfather.

33. Desperate Housewives

Jag undrar vilka brott de fem fruarna i Wisteria Lane INTE har begått. Martiné-serie som blev prime-time.

32. Kitchen Nightmares

Gordon Ramsay fick så stor genomslagskraft att producenterna fick 50 tusen anmälningar om dåliga restauranger från tittarna. Detta efter endast fem avsnitt.

31. The Closer

Förhörsledarnas Godzilla. Ett av de största succéerna i USA under 00-talet. Gunvald Larsson i en kjol.

30. Gossip Girl

Sex & The City möter 90210. Årets snackis i USA tack vare en berömd trekant med Hillary Duff. Även rika verkar ha samma problem som oss vanliga. xo xo

29. Family Guy

Årtiondets tecknade serie! Endast Simpsons kan matcha Family Guy. Svart humor när det är som bäst. Lades ner, men folkstormen blev för stor och numera har även Cleveland fått egen show.

28. Fringe

Serien som kan matcha Arkv X. Lika bra med fantastiska effekter. Har rekordmånga bloggar.

27. Scrubs

Var tänkt som parodi på alla sjukhusserier, men fick en egen still som vi aldrig sett förut. Hoppas på fler säsonger. Ett av Hollywoods högst betalda tv-skådisar.

26. The New Adventures of Old Christine

Årtiondets mest neurotiska mamma. Hon står ett halvt steg från nervsammanbrott och vi väntar på tills det händer. Då skrattar vi som bäst.

25. Fråga Olle

Utan programmet skulle en hel generation dö på grund av könssjukdomar. Olle Waller har gjort mer för sexualundervisningen än biologilärarna sista de 50 åren. Plötsligt blev Aktuellt Rapport lika inne som Facebook.

24. Prison Break

Det som var tänkt som en mini-serie fängslade oss i 81 avsnitt. Har allt som en fängelse-serie ska ha. För att inte tala om finalen. Årtiondets styggaste tatuering!

23. Curb your enthusiasm

Skakig kamera, svordomar, kändisar och Larry David. Otroligt kombination, men i snart 9 år har Larry simmat lugnt i våra hjärtan. Nästan en felfri komedi.

22. I en annan del av Köping

Så mycket skratt och så mycket värme har ingen annan gett oss denna decennium. Gav oss både hjältar och ökade anslag till särskolor. Årtiondets bästa svenska dokumentär-serie.

21. Heroes

Årtiondets bästa si-fi-serie. Innehåller det mesta: superhjältar, superskurkar, bomber och en cheerleader. Bara tanken på att vanliga människor kan ha övermänskliga egenskaper gör att vem som helst blir frälst.

20. Deadwood

Precis när vi trodde att western var död. Årtiondets enda och bästa western-serie. Glöm snälla familjen Macahan. Nu är det allvar.

19. 30 Rock

Önskar att alla tv-stationer jobbade på det sättet. Årtiondets bästa tv-serie om en tv-serie. Förtjänar varenda pris den fått

18. Mad Men

I reklamen är det detaljerna som avgör. I Mad Men är det precis samma sak. Inte bara kläder och bilar är från 60-talet utan även pennor, skosnören och dörrhandtag. Årtiondets cigarettrök.

17. Malcolm in the Middle

Mellanbarnet slår tillbaka. En så utflippad serie med svart humor att det bara kan var en succé. För första gången har ett barn fått mer än en miljon $ per avsnitt. Orsakade stora rubriker eftersom många inte fattade humorn i hur man ska uppfostra barn.

16. Alias

Spionserie som alla längtat efter. Budget lika stor som en svensk storfilm. Och en producent som styr tv-tablåer med en hand och släpper mega-serier med en annan: JJ Abrams.

15. Planet Earth / Blue Planet

Det är så naturfilmer ska se ut. I världen där Hi-Def styr vill vi inte se suddiga bilder och skakiga kameror längre. De bästa natur-serierna som BBC gjort NÅGONSIN!

14. Little Britain

2003 sköt BBC en kanon med sketcher och så älskvärda figurer att världen hade inget val än att förälska sig. Bidrog starkt till att den amerikanska versionen av BBC började sändas i alla kabel-tv-bolag som finns i Nordamerika.

13. L.A. Ink

Vem kunde ana för tio år sedan att vi ska vecka efter vecka ska titta på hur folk tatuerar sig? Visst är Miami Ink originalet men bara L.A. Ink har Kat von D!

12. Lost

Visst var tredje och fjärde säsongerna en besvikelse, men 1,5 miljarder tittare kan inte ha fel. JJ Abrams vet vad vi vill se på tv och han levererar en serie som omdefinierar hela tv-underhållningen.

11. Six feet under

Kom som en storm och lät sig inte begravas i glömska. Jag lovar att om 20-30 år kommer den fortfarande att sändas på tv. Så mörk humor att även DVD-boxarna är svarta. Nominerad till mer än 150 olika priser. Begravningar har blivit inne.

10. Dexter

Årtiondets antihjälte. Att bli dödad av Dexter är en ära för vilken skurk som helst. Plötsligt är det inne vara ond. Är det samma Dexter från "Dexters Laboratorium"?

9. House M.D.

Ett geni med fobier. Ju elakare han blir desto mer vi tycker om honom. Aldrig har en sjukhusserie bidragit till att så många ungdomar vill läsa till läkare. Har allt som Cityakuten inte hade och mer. Årtiondets tv-läkare.

8. Big Brother

Är med på listan inte för sin kvalité utan för att programmet var bidragande orsaken till att världen vände dokusåpan ryggen. Efter att programmet sändes ville inge se utröstningar eller galna uppdrag. Skit-tv när det är som sämst.

7. The Office

I början var det ingen som fattade om det var dokumentär eller komedi. Mockumentary föddes. Stillbildande serie som lämnar ingen oberörd. Hur skulle världen se ut idag utan Steve Carell?

6. Grynet

Att en tjej i rosa kan påverka en hel generation är det ingen som tänker på just nu, men fråga 80- och 90-talisterna vem de tittade på tv i början av 00-talet är svaret givet. Elin Ek som Grynet lärde barn sanningen som ingen annan gjort förut. Årtiondets uttryck: "TA INGEN SKIT!" och årtiondets hjälte både för vuxna och barn. Bästa barn-serien sedan.... tja, jag kommer inte på nåt.

5. Sex & The City

Symbol för hela 00-talet. Det är definitivt slut med 90-talets blygsamhet. Här är det glam, bling och fab som gäller. Ingen serie har heller varit så bra på bio. Utan serien skulle modebloggarna inte existera och vi skulle tro att Prada var en rysk tidning. Metrosexueliteten föddes med Carrie Bradshaw som barnmorska.

4. CSI, CSI Miami och CSI NY

Serien gav oss nåt nytt: vetenskap-serier. Nördarna är i fokus och inte detektiver med cigarett i handen och alkoholistens blick. Nu vet alla hur bloddroppar undersöks och hur fingeravtryck registreras. Utan CSI ingen "Bones", Numb3ers", "Fringe", "Dexter" mm. Jerry Bruckheimer ligger bakom decenniets största franchise. Sänds på bästa sändningstid i över 120 länder i snart 10 år.

3. 24

Serien som ensamt bidrog till att 00-talet är seriernas årtionde. Större budget, bättre skådespelare och bättre sändningstider. Det är tack vare 24 som vi tittar på serier och inte på underhållningsprogram på lördagar. För att inte tala om seriens annorlunda upplägg: ett dygn på en säsong filmad med flera scener samtidigt. Stillbindande för alla aktion-serier.

2. Idol och Talang

Två program-serier som radikalt förändrade vår syn på underhållning. Musikstjärnor födds inte i replokaler utan i våra vardagsrum. 70-tals länder sänder sina egna versioner och det har skapats hundratals musikartister i världsklass. Tänk er värld utan Darin, Agnes, Kelly Clarkson, Susan Boyle och mer än halva Melodifestivalen. Vägen till framgång går inte längre genom att skicka demoband, utan att stå framför tre, sura medelåldringar i juryn och hoppas på guldbiljetten. Viktigaste förändringen i tv-världen sedan färg-tv:n.


1. The Sopranos


Den perfekta tv-serien. Felfri från första scenen till den sista, sex säsonger senare. Har allt en tv-tittare vill ha: bilder, dialogen, storyn, musiken. Allt finslipat med diamanter. Det finns ett fel med Sopranos: den lades ner.
Sedan Sopranos har ingen vågat ge sig in i mafia-serier igen. RESPECT!Kommentera gärna.

8 kommentarer:

 1. Ambitiös lista och jag tycker du fått med allt men ordningen kan vi tv-nördar diskutera i all evighet!

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig Michael, ordningen är verkligen diskutabel... Men tummen upp för försöket!

  SvaraRadera
 3. Lite obegripligt att amerikanska The Office är med men inte den engelska versionen (originalet) som dessutom är lite bättre.

  SvaraRadera
 4. Du har såklart glömt bort den fantastiska och "fängslande" serien: OZ!

  SvaraRadera
 5. Visst var OZ bra, men eftersom den sändes redan 1997 så hamnar den inte på listan över 00-talets serier.
  Denna årtionde fick vi, istället, Prison Break.

  SvaraRadera
 6. Sjukt ambitiöst projekt med 125 serier. Tycker såklart inte precis som du, men som helhet en bra lista.

  http://utsiktfranhojden.wordpress.com/2009/12/28/lista-over-00-talets-20-basta-filmer/

  SvaraRadera
 7. Det var ju den här länken jag menade: http://utsiktfranhojden.wordpress.com/2009/12/27/lista-over-00-talets-15-basta-tv-serier/

  SvaraRadera
 8. Klockrent med Sopranos som etta, untouchable serie.

  SvaraRadera