måndag 9 augusti 2010

Böcker vi vill ha


Semestern är till sin ända och nu är det åter dags att skriva på bloggen.
Det har varit tunt med skrivandet på sista tiden ,men nu lovar jag att I´m back for good.

Första ämnet är ganska litet men börjar att utvecklas till nåt större.

Att läsa böcker har varit mänsklighetens grundpelare allt sedan vi avbildade djur i grottor. Sista 15 åren har dock inneburit revolutionerande förändring. Fler och fler har nämligen avstått från pappersböcker till förmån för ljudböcker.

Förr kom de i form av kassetter, sedan CD-skivor och sedan mp3-filer.
Detta är inget nytt för någon just nu. Det är två saker som är faktiskt intressanta i ämnet, ljudböcker.

1. Marknadsföring
Det var inte länge sedan som ljudböcker kom flera månader efter att själva boken släpptes ut.Så är det inte längre. Ljudböcker släps numera samtidigt som självaste boken till ett pris som är endast 5-10 % högre. (För tio år sedan kunde ljudboken kosta dubbelt så mycket som pappersboken)
Med tanke på att det tar ca 3-4 månader att producera en ljudbok är det ganska imponerande. Det ska bokas in tid i en studio, en uppläsare ska läsa in boken (gärna nån känd skådis) och skivorna ska pressas och kopieras.

Biblioteken hjälper gärna till med marknadsföringen genom att köpa in senaste ljudböcker oftare och visa de tydligare för läsarena. Jag mins att när jag flyttade till Norrköping för 11 år sedan hittade jag hyllan med ljudböckerna längst bort på statsbiblioteket. Nu för tiden finns ljudböckerna 10 meter från ingången.

2. Hur vi lyssnar på böcker
Alla vi är vana med ljudböcker. Alla mins hur lärarna älskade visa diabilder med tillhörande ljudband. Att lära sig nytt språk utan ljudband känns nu omöjligt.
Med mp3-spelarna kom ny vana att inte bara lyssna på musik utan även på ljudböcker. Att varje ny bok släpps inte bara med CD-skivor utan även som färdiga mp3-filer är självklart.
För 2 år sedan kom de första ljudböckerna på minneskort för enkel användning i mp3-spelarna.
senaste nyheten kom med smartphones och iPad.
Sedan midsommar kan alla läsa böcker i iPhone eller iPad. Just iPaden är gjord för böcker med sin stora läsplatta
Smartphones ger möjlighet att inte behöva gå till bokhandeln eller biblioteket för att hämta nya ljudböcker. Istället för man böcker nedladdade till telefonen som podcasts eller streamade med möjlighet att pausa när som helst.

 Just streamingen är, enligt mig, den stora revolutionen. Vi behöver inte sitta och ladda ner varje bok längre (Tänk på att en deckare på 300 sidor är en mp3-fil på 700 MB) Även om nya mobiler är som bärbara hårddiskar är det ganska skönt att veta att ljudböckerna inte tar nån plats alls.
Att kunna lyssna på sin favoritbok när som helst är lika enkelt som att lyssna på radio via nätet.
I USA finns flera nätbibliotek med gratis böcker som streamas till mobilen.
I Sverige är flera förlag på gång.

Vet vet, snart kanske får vi sluta gå till biblioteket för böckernas skull utan för att få länken till boken som vi lyssnar på i var sin mobil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar