måndag 20 december 2010

Astrid, TinTin och Benny Hill är döda så vad är problemet?


Det pratas mycket om rättegången mot Tin Tin i Belgien nu för tiden.
Ni som inte känner till hela historien så har en person stämt förlaget som ger ut böcker om Tin Tin för rasism.
I centrum står en speciell bok om när äventyraren åker till Afrika. I den framställs afrikaner som barbaren, analfabeter och vildar.
Det speciella är att boken skrevs 1906 och beskriver den syn på Afrika som många européer hade på den tiden.

All debatt kring rättegången är löjlig och konstig. Folk borde vi det laget inse att människor behandlade varandra på annorlunda förr i tiden. Ska vi döma spanjorer för erövringar i Sydamerika på 1600-talet? Eller tyskar för deras syn på judar för 70 år sen?

Det har föreslagits en text som förklarar att synen på afrikaner i boken om Tin Tin är fel och att läsaren borde ta hänsyn till tiden då boken skrevs.

På 90-talet hade Norge och Sverige liknande debatt om Pippi Långstrumps pappa som, som alla vet, var negerkung. Astrid Lindgren, som levde fortfarande då, förklarade att hennes syn på svarta människor inte är rasistisk utan man bör tänka på att boken skrevs på 50-talet.
Resultatet blev att i norska översättningen finns en "varningstext", men inte i den svenska.

All sådan debatt om hur folk såg på varandra förr är löjlig. Vi vet bättre nu. Apartheid i Sydafrika är avskaffad, Aboriginerna i Australien har samma villkor som övriga medborgare. Även här i Sverige har samerna samma rättigheter som övriga svenskar sedan 70-talet.

Tyvärr så är debatten om människosynen inte över. Jag blir inte förvånad att inom de närmsta 10-åren kommer folk vilja ha "varningstexter" på DVD-boxar med Benny Hill.
Alla vet ju vilken kvinnosyn som framställdes i hans serie i slutet av 70-talet. Faktum är att sådan syn avspeglades i popkulturen på den tiden. Enklaste sättet är att se de första och de allra sista James Bond-filmerna med varandra. Sean Connery daskade kvinnor på stjärten i nästan varje scen. Någonting som Daniel Craig inte skulle ha gjort nu.

Allt visar att vi människor lär oss och kan bli bättre utan att behöva stämma hundraåriga böcker för att få uppmärksamhet.

tisdag 14 december 2010

Kineser och censuren

Här är länken till min korta artikel om hur SR lyckades klura det kinseiska censuren.
Publicerat på min adra blogg
Mediekritiken